Informatie over deze markt
Oegstgeest Wkc Lange Voort
Boeken/kunst/Antiekmarkt
Datum: 21-10-2017
van 09:00 tot 17.00

Boeken/Kunst/Antiekmarkt rond het Wkc Lange Voort in Oegstgeest

Schrijversdorp Oegstgeest eert zijn beroemdste schrijver  Wolkersweek in oktober
 
Oegstgeest gaat zijn beroemdste inwoner Jan Wolkers uitvoerig eren bij gelegenheid van zijn tiende sterfdag op 19 oktober. Een week lang vinden er activiteiten plaats waarin de schrijver/beeldhouwer/schilder centraal staat. Naast een tentoonstelling van nog onbekende schilderijen van Wolkers op kasteel Oud-Poelgeest, worden er ook lezingen gehouden door  Wolkers biograaf Onno Blom, wordt een muurgedicht van Wolkers onthuld tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat en vinden er diverse aanhaakactiviteiten plaats door de plaatselijke middenstand van het schrijversdorp.
 
De naam van Wolkers is onlosmakelijk verbonden met Oegstgeest. Hij is geboren in het dorp (26 oktober 1925) en hij bracht er zijn jeugd door.  De relatie tussen Wolkers en Oegstgeest werd nationaal bekend door zijn boek ‘Terug naar Oegstgeest’ (1965), dat 30 keer is herdrukt en in vele talen is vertaald.   
 
- De Wolkersweek in Oegstgeest begint op zondag 15 oktober met de uitreiking van de Jan Wolkersprijs voor het beste nieuwe Nederlandse natuurboek in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, dat van 7.00 tot 10.00 uur rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit het kasteel en landgoed Oud Poelgeest. 1 - Van 18 tot en met 26 oktober wordt in kasteel Oud-Poelgeest een tentoonstelling gehouden  van nog onbekende schilderijen van Jan Wolkers, die zijn geselecteerd door Karina, de weduwe van Jan Wolkers. De expositie is dagelijks voor het publiek geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur.  - Op zondag 22 oktober geeft Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, om 13.00 uur  een lezing over Wolkers en Oegstgeest in de Boerhaavezaal in het koetshuis van kasteel OudPoelgeest. De kaartverkoop wordt verzorgd door de Rijnlandse boekhandel. 2  - Op 26 oktober, de geboortedag van Jan Wolkers, zal op initiatief van het Cultuurfonds Oegstgeest, in aanwezigheid van Karina Wolkers en Onno Blom, een muurgedicht van de schrijver onthuld worden op de muur tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7.  - De middenstand van Oegstgeest zal rond de Wolkers week inhaken op de herdenking van de beroemde schrijver met speciale acties, zoals een Boeken/Antiek/Kunstmarkt.   
 
Oegstgeest schrijversdorp  Oegstgeest profileert zich sinds een aantal jaren als schrijversdorp. Jan Wolkers is weliswaar de bekendste schrijver van het dorp, maar Oegstgeest was ook de woonplaats van Frédéric Louis Bastet en Frits Bernard Hotz. Zij ontvingen net als Wolkers de vooraanstaande P.C.  Hoofdprijs voor hun hele oeuvre, hoewel Wolkers weigerde die prijs in 1989 in ontvangst te nemen.  Al in 2010 zette Oegstgeest op initiatief van de kunstcommissie in op profilering van het dorp als schrijversdorp door tien schrijvers uit het dorp te eren met een eigen trottoirtegel in de dorpskleuren geel en rood.  Niet alleen Wolkers, Bastet en Hotz, maar ook ‘jongeren’ als o.a. Hans Maarten van den Brink, Hendrik Lodewijk Wesseling, Ronald da Costa worden er met voeten getreden, evenals de kinderboekschrijvers Martha Heesen, Jacqueline Zirkzee, Hans Ludo van Mierlo en Hans Ulrich. 3     
                                                         
 1 De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een origineel portret van de winnaar, getekend door Siegfried Woldhek. De jury van de Jan Wolkersprijs 2017 bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). 2 https://www.blz.nl/rijnlandseboekhandel/   3 ……………………
Oegstgeest rekent een lange reeks schrijvers onder haar inwoners, onder wie ook Jan Paul Hinrichs,   Charles den Tex en Philip de Wit Wijnen. In de psychiatrische  inrichting Endegeest verbleven enige tijd de schrijvers Jan Arends,  Gerrit Achterberg en J.M.A. Biesheuvel als patiënt er werkten de schrijvers Frits Bernard Hotz, Hans Faverey en Frank Koenegracht in verschillen de hoedanigheden als staflid. Oegstgeest kan zich al heel lang als woonplaats van beroemde schrijversdorp beschouwen.  Op het kasteel Endegeest woonde en werkte in jaren 1641-1643 al de Franse filosoof en schrijver René Descartes, de vader van de moderne filosofie.4    De Wolkersweek wordt is een samenwerking van het Cultuurfonds Oegstgeest, museum de Lakenhal, kasteel Oud Poelgeest, Onno Blom, Karina Wolkers, Leiden Marketing onder coördinatie van de stichting Dorpsmarketing Oegstgeest.